
Yapılan araştırmalara göre, insanların üçte ikisi hayatları boyunca en az bir kez bir şeyi daha önceden yaşamış ya da görmüş olduğu duygusuna kapılıyor. Bu duruma deja vu adı veriliyor.
Peki, ama neden?
Deja vu’nun nedeni tam olarak bilinmiyor. Diğer hafıza sorunlarının aksine, daha çok gençlerde görülüyor.
Kimi araştırmacılara göre, beynin sağ lobu ile sol lobunun milisaniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışması, bir taraf diğer taraftan önce algıladığı için geç algılayan taraf bu olayı daha önce yaşamış gibi oluyor. Yani, deja vu sinir aksonlarındaki minik bir sapmadan kaynaklanıyor.
Bu konuda ortaya atılan teoriler arasında, tıpkı göz seğirmesi gibi istemdışı olarak beynin hafızaya aşinalık sinyali göndermesi olabileceği de var. St. Andrews Üniversitesi’nden Dr. Akira O’Connor, bu görüşün epilepsi ve demans hastalarının daha sık deja vu hissi yaşamasını da açıklayabileceğini düşünüyor.
Colorado State Üniversitesi’nden Profesör Anne Cleary ise deja vu’nun, bir odanın şekli gibi gerçekten aşina olan bir şeyin, hafızayı yanıltması olabileceği görüşünde. Deja vu’nun kronik olan şeklinden kaç kişinin etkilendiği bilinmiyor. Olayın sırrı aydınlatılmazsa daha iyi olacağını düşünenler de var.
Yapılan son araştırmaları yürüten Dr. O’Connor “Gökkuşaklarını açıklamak güzelliğini bozar diyenler, bunu araştırmamam gerektiğini söyleyenler var. Ama ben deja vu’dan hep hoşlanmışımdır. Nedenini bulmak, bunu daha da güzelleştirir.”