Orman anaokulumuzdaki çocuklar, geleneksel bir anaokuldaki çocuklardan çok çok daha az hastalandıkları için, bu soruya cevap vermek çok kolay bizim için.
İçeride sürekli dönüp duran kirli havada nefes almak yerine…
Etrafta koştururken, her seferinde bütün ciğerlerini dolduracak kadar bol temiz hava yutuyorlar.
Üzeri yapış yapış parmak izleriyle dolu plastik oyuncaklara dokunmak yerine…
Çalıp çırpı, yaprak ve doğanın binbir türlü başka “nimetini” toplayarak oyun oynuyorlar.
Bütün gün oturup, kalp atışlarını neredeyse hiç hızlandırmamak yerine…
Tırmanıyor, kazıyor, yuvarlanıyor, zıplıyor ve sallanıyorlar. Kemikleri güçlendirme, kas yapma ve kardiyovasküler egzersizin bir karışımını yapıyorlar aslında.
Fiziksel gelişimleri ve fiziksel sağlıkları yüksek bir seviyede kalıyor. Hareket aynı zamanda çocukların duygusal sağlıklarını da geliştiriyor, çünkü gevşemeyi ve sakinleşmeyi de sağlıyor.
İnsan bağışıklığını toprakla, çamurla ve diğer doğal malzemelerle oynayarak oluşturur. Dolayısıyla hijyene yönelik tüm endişeler anlamını yitirir. Kışın açık havada oynamak çocuklara sağlık konusunda inanılmaz faydalar sağlar.
Kış ayları boyunca geleneksel bir anaokulunda kol gezen öksürük, grip, mide iltihabı ve diğer çocukluk hastalıkları kışın açık havada oyun oynayan çocukları fazla etkilemez. Elbette onların da kış boyunca burunları akar, ama bunlar grip ve nezledeki gibi koyu sümüklü burunlar değildir. Bunlar, harcadığımız güç sayesinde içimizde hissetiğimiz sıcaklık ile dışarıdaki soğuk havanın bir sonucu olarak akan burunlardır.
Su çiçeği, el, ayak ve ağız hastalığı gibi küçük çocuklar arasında “vahşice” yayılan hastalıklar ormana pek uğramazlar.
Kış boyunca açık havada oyun oynamanın kendini hemen gösteren etkileri çok açıktır. Ama bunun kadar önemli olan bir şey daha var ki o da soğuk aylar boyunca açık havada oyun oynayan çocukların yaşadığı uzun vadeli faydalar. İngiliz Kalp Vakfı’nın güncellediği aktivite rehberine göre 2-5 yaş arası çocuklar, hem şu anki sağlıklarına katkıda bulunmak hem de geleceğe yönelik sağlık alışkanlıkları kazanmak ve faydalar edinmek için günde en az 3 saat hareket etmeliler.